Har du talt med din investor i dag?

Dagen bød på værdifuld viden om investor relations, både fra investorerne selv og fra virksomheder i branchen der enten har erfaring med investorer eller helt har valgt investeringer fra.

Repræsentanter fra Danske Bank, støtteordningen MEDIA Desk,  innovations- og investeringsmiljøet CAT  samt spilvirksomhederne Reto-Moto og Full Control delte erfaringer og gav gode råd om kapital og investorer.

Minispringboard og erfaringsudveksling

DADIU lagde d. 13. juni 2012 hus til de 45 deltagere fra 22 forskellige virksomheder - de fleste deltagere var erfarne Growing Gamers, men der var også nye ansigter i mellem.

Steffen K. Grønning fra Betadwarf tog hul på dagens pogram ved et minispringboard faciliteret af Nich Hawtin fra CONNECT Denmark. Herefter var der oplæg fra Lasse Sørensen (Danske Bank), Ene Katrine Rasmussen (Media Desk, DFI) og Allan Rasmussen (CAT).

Bank vs. investor - fordele og ulemper

Lasse Sørensen, Senior Erhvervsrådgiver i Danske Bank, fremhævede blandt andet forskellen på, at låne penge i banken og eller at entrere med en investor. Groft sagt vil en investor  eje en del af virksomheden, og derved et %-tal af overskuddet i forbindelse med et eventuelt salg. Ved et banklån er virksomheden gældfri, når lånet er tilbagebetalt. 

LÆS MERE OM: Bankfinansiering

Hvad enten du vælger bank eller investor er en god forretningsplan og velfungerende dokumenterede budgetter alfa og omega.

Brug banken som rådgiver

Lasse Sørensen anbefalede at bruge banken som 'rådgiver', og som én der i bedste fald kan skabe kontakt til potentielle investorer. Men, fremhævede Lasse Sørensen, spiludviklerne skal have styr på deres tal og holde fokus på bundlinjen. Og så skal de huske at tale med deres bankrådgiver!

Hvis der er udsving i fremdriften eller omsætningen er det virkelig vigtigt at holde banken orienteret. Afsluttende bemærkninger: Brug dit netværk (hver dag). Alle virksomheder er til salg, hvis bare prisen er høj nok! Tænk på salg (hver eneste dag!).

Hent Lasse Sørensens præsentation.ppt

Støtte? Der er EU midler til danske spil

Støttekroner er en mulig finansieringskilde og kan være en blåstempling af virksomhedens produkt i forhold til visse typer investeringer. Og der ér EU midler at hente for den danske spilbranche. Så klart var budskabet fra Ene Katrine Rasmussen der er Head of Desk, Media Desk, DFI . Men start processen tidligt og gør brug af Media Desk forskellige tilbud.

Ansøgningsfrister offentliggøres på dfi.dk og computerspilzonen.dk hvor andre støttemuligheder også er listet. Forud for hver runde inviterer MEDIA Desken til informationsmøde omkring ansøgningsskema og generelle ansøgningsprocedurer. 

Koncept vigtigere end BÅDE forretningsplan OG team

Allan Rasmussen er Seed Investment Manager i CAT, der er en af de få institutionelle investorer, der interesserer sig for computerspil. Allan Rasmussen har gennem en årrække oparbejdet en betydelig ekspertise inden for computerspil, og han sagde blandt andet at at han i øjeblikket ser en konsoliderering i branchen. Samtidig er spilbranchen i Danmarkblevet langt mere professionel og produkterne langt bedre i de senere år, så der var stor optimisme at spore.

Computerspil ér værd at investere i!

I følge Allan Rasmussen er alle investorer er forskellige! Og selv om mange fokuserer stærkt på forretningsplan og dokumenterede budgetter, mener Rasmussen at *konceptet* er vigtigere end BÅDE forretningsplan OG team. Denne strategi har indtil videre resulteret i succesfulde exits, hvilket har bevist, at sektoren er værd at investere i:

CAT har inesteret i Playdead og spillet Limbo samt til spillet Mustacho, udviklet af Press Play. Playdeads ledelse har overtaget CAT’s ejerandel, og Press Play er netop blevet købt af Microsoft. Midlerne til CATs investeringer i computerspil kommer fra CATs egen kapitalfond samt fra Forsknings- og Innovationsstyrelsens innovationsmiljøordning.

LÆS OGSÅ: Tag strategiarbejdet alvorligt

Seneste skud på stammen er Sybo Games, som CAT investerede i i 2011. Spillet, der er udviklet i samarbejde med Kiloo Games blev efter lancering downloadet 6 millioner gange på to uger. "Vi forudser helt bestemt endnu flere succeser af den kaliber, som Limbo, Mustacho og nu Subway Surfers er repræsentanter for", sagde Allan Rasmussen.

Hent Allan Rasmussens præsentation.ppt

Reto-Moto og Full Control: erfaringer, valg og fravalg

Konkrete erfaringer fra spilbranchen var omdrejningspunktet for dagens anden halvdel. Anna Porse fra Manto bøde velkommen til Reto-Moto og Full Control: erfaringer, valg og fravalg

Per Chrom-Jacobsen, CEO i RETO MOTO fortalte om virksomhedens erfaringer med investorer og gennemgik blandt andet en model der viser de forskellige faser i "Startup financing cycle". Per Chrom-Jacobsen anbefalede - på linje med Lasse Sørensen - at udvikle en forretningsplan, og han lagde endvidere vægt på, at få produktet tidligt på markedet og hurtig *monetization*.

Vis at DU ved hvordan virksomheden skal tjene penge

Igen er det vigtigt at vise investor, at virksomheden ved hvordan den skal tjene penge.  Per Chrom-Jacobsen fremhævede også kommunikation med investorer som evident: "giv dem masser af information! Anmeldelser og omtale i aviser og magasiner er godt - infomation om tidsplaner, forsinkelser etc er helt afgørende for samarbejdet".

Ingen investor giver fuld kontrol 

Dagens sidste oplægsholder var Thomas H. Lund fra Full Control. Navnet på virksomheden er velvalgt, eftersom Lund har fravalgt enhver form for investering, for netop at bevare den fulde kontrol med firmaet. Lunds historie er usædvanlig, idet han som iværksætter, der efter succesfuldt salg af en tidligere virksomhed, nu har økonomisk frihed til at vælge investorer fra.

Brug investering til at skalere forretningen

Lund pointerede at det havde været hårdt arbejde, men også meget tildredsstillende at udvikle forretningen med egne midler. "Brug ikke investeringer til at betale løn til dine ansatte, brug i stedet investeringen til at skalere forretningen" sagde Lund blandt andet og forklarede at værdien af et godt netværk er uvurderlig. "Keeping the network alive is the most important thing. Never burn a bridge!"

Dagen sluttede med træning af deltagernes elevatortaler og pitching.

VIL DU VIDE MERE? Se Kapitalrejsen.dk  

KapitalRejsen.dk viser vej fra god spilidé til sund spilvirksomhed. Det handler om, hvordan du skaffer den nødvendige kapital til at finansiere udviklingen af dit spil. Bliv klædt på med viden og forretningsindsigt, som du kan få gavn af – uanset om du går efter venturekapital, en publisher eller selvfinansiering.

Næste Growing Games er d. 19 september 2012.

Tilmelding
Tilmelding foregår ved at kontakte growinggames@manto-as.dk

Spørgsmål
Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte Anna Porse Nielsen på apn@manto-as.dk eller Jens Christian Foged på jenschristian@connectdenmark.com

Spred til dit netværk!